Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Slijtstokken de ultieme ellende voor je gevederde vriendje!

De nagels en snavels van je gevederde vriendje worden snel scherp en de commerciële handel is daarop ingesprongen door slijtstokken te verkopen. Het is echter een fabeltje dat slijtstokken goed zijn voor het welzijn van je papegaai of parkiet.

Je ziet ze nog steeds overal in de winkels liggen…slijtstokken, in alle soorten, maten en kleuren. Er wordt verteld dat deze goed zijn omdat dit ervoor zorgt dat de nageltjes en snaveltjes hiermee netjes verzorgd blijven. Maar niks is minder waar! Doordat de slijtstokken rondom van een soort schuurpapier gemaakt worden, zit je papegaai of parkiet dus met het hele pootje (en voornamelijk met de zachte huid van de pootjes) op het schuurpapier. De nageltjes komen nauwelijks in contact met de slijtstokken en worden daarmee dus ook niet minder scherp.

Het doel waarvoor de slijtstokken bedacht zijn, wordt dus niet bereikt.

Daarentegen zit je papegaai of parkiet wel met zijn blote voetjes op schuurpapier, wat absoluut niet bevorderlijk is voor de conditie van de voetzolen. Ga zelf maar eens hele dag op schuurpapier staan met je blote voeten!

Wat moet ik dan wel doen, horen wij jou denken... 

Om te beginnen alle slijtstokken (ook de douchestokken met slijtoppervlak) de deur uit! Geef je gevederde vriendje voldoende zitgelegenheden in de vorm van zitstokken en touw. Met stokken bedoelen we takken uit de natuur, bv. van wilg en berk. Wissel af in dikte en geef ook voldoende touw om op te zitten en aan te hangen. Daarnaast zijn javatakken een hele mooie aanvulling op de zitgelegenheden.
 
De natuurtakken zorgen voor een natuurlijke slijtage aan de nagels, maar daarnaast zullen ze af en toe door jou een beetje extra bijgevijld moeten worden. Je kunt gewoon een kartonnen vijl van de drogist gebruiken, vijl met rustige bewegingen langs de nageltjes. Ga daarbij voorzichtig te werk want voor je het weet, vijl je te veel en raak je de bloedtoevoer met alle gevolgen van dien. Sowieso nooit knippen! Een paar slagen per nagel is voldoende, je hoeft alleen de scherpe puntjes eraf te halen, meer niet. Durf je niet goed, of wil je aanvullend advies? Stuur ons een mailtje, wij verwijzen jou graag door naar een deskundige.

Tip: houd de verzorging dagelijks bij:

Het is verstandig om dagelijks je papegaai of parkiet te controleren. Zijn de nageltjes niet te lang, zijn de vleugels nog goed gekortwiekt, etc. Zo wordt het onderdeel van de dagelijks routine voor jezelf en je gevederde vriendje, bewaar je het overzicht en kun je altijd alles nog eens nalezen. Bij De Papegaaienwerkplaats hebben wij daarvoor een heel mooi en handig Papegaaienlogboek vormgegeven.
 
Het Papegaaienlogboek is een handzame map, waarin je van dag tot dag alles kan bijhouden (niet alleen de voeding en extraatjes, maar ook het gewicht van je vogel, wat je die dag samen gedaan hebt en meer). Ook vind je hierin handige tips en overzicht bladen. Bekijk het logboek in onze shop voor meer info of om het direct te bestellen.