Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Metaalvergiftiging

Verschillende metalen zoals lood, zink en koper zijn giftig voor je papegaai en parkiet. Zorg er dus voor dat je gevederde vriendje hier nooit aan kan komen. Denk daarbij ook aan batterijen, accu’s voor laptops en mobiele telefoons, gegalvaniseerde aanstekers, kettinkjes, belletjes enz.
 

Let bij het kopen van speelgoed voor je je papegaai en parkiet daarom altijd goed op van welk materiaal dit gemaakt is. Want ook al koop je het bij een dierenspeciaalzaak, dan ben je er niet altijd van verzekerd dat het volledig veilig is. Gegalvaniseerde belletjes en kettinkjes worden bijvoorbeeld nog veelvuldig gebruikt.
 
Bij De Papegaaienwerkplaats gebruiken wij alleen maar rvs als we metalen onderdelen verwerken in het papegaaienspeelgoed (zoals schroeven, ophanghaken en ogen). RVS is veilig voor je papegaai en biedt tevens extra verrijking en uitdaging doordat het likken aan rvs een bepaalde tintelende sensatie op de tong geeft en het materiaal daarnaast niet te slopen is.

Ook in kooien worden vaak verkeerde materialen gebruikt (ook in de als "vogelkooien" te koop aangeboden kooien). Let dus bij het kopen van een kooi, goed op dat deze vervaardigd is van veilige materialen. De allerbeste (niet de goedkoopste, maar wel de juiste investering) is een kooi volledig van RVS. Deze kun je bij diverse gespecialiseerde dierenwinkels kopen.
 
Let verder ook op waar je je papegaai neerzet, plaats bv. nooit een speelboom voor een raam met glas in lood, want je vogel gaat geheid aan het lood zitten prutsen. En zie vooral ook de loodveter in vitrage en gordijnen niet over het hoofd.