Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Lekker douchen!

In de natuur kan een papegaai en parkiet regelmatig een heerlijke douche nemen tijdens een (tropische) regenbui. Bij jou thuis is hij/zij van jou afhankelijk voor verfrissing. Neem je vogel(s) daarom regelmatig mee als je zelf onder de douche stap, geef ze een lekkere sproeibeurt met een plantenspuit of zet ze eens lekker buiten tijdens een regenbui.  

Let daarbij wel altijd een beetje op met het moment waarop je doet. Doe dit bij voorkeur niet net voordat ze gaan slapen, maar liever in de ochtend of vroege middag. Dat geeft ze voldoende tijd om weer lekker op te drogen en alle veertjes netjes recht te leggen. Zelf ga je toch liever ook niet met een natte kop haar naar bed?

Maak bijvoorbeeld van het samen douchen een vast ochtendritueel. Je zal zien, dat ze het heerlijk vinden om samen met jou te spetteren onder de douche. Maar niet alle vogels zijn gelijk, ze hebben allemaal zo hun eigen voorkeur. De een gaat graag mee onder de douche, de ander vindt het juist lekker om in bad te gaan en gebruikt bijvoorbeeld de drinkbak in de kooi of op de speelboom als badje. Heb jij zo’n vrolijke “badeend”? Let dan wel goed op mogelijke vervuiling van het drinkwater en op het feit dat door dit vrolijke gespetter de drinkbak snel kan leegraken.

In de zomermaanden als het zonnetje goed schijnt en je lekker buiten bent met je gevederde vriendje kan een sproeibeurt met een plantenspuit voor de nodige verkoeling zorgen. Je kunt dit (zeker tijdens hete dagen) meerdere malen herhalen. Maak het jezelf gemakkelijk met een grote plantenspuit met verlengde sproeikop (te koop bij de betere tuincentra).  

 

Tip: houd dagelijks de douchebeurten bij

Het is goed om dagelijks bij te houden of je papegaai of parkiet zijn/haar douchebeurt gehad heeft. Zo wordt het sneller een onderdeel van je vaste routine en bewaar je het overzicht. Bij De Papegaaienwerkplaats hebben wij daarvoor een heel mooi en handig Papegaaienlogboek vormgegeven.
 
Het Papegaaienlogboek is een handzame map, waarin je van dag tot dag alles kan bijhouden (niet alleen de voeding en extraatjes, maar ook het gewicht van je vogel, wat je die dag samen gedaan hebt en meer). Ook vind je hierin handige tips en overzicht bladen. Bekijk het logboek in onze shop voor meer info of om het direct te bestellen.