Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Kijk uit met giftige dampen!

Het ademhalingssysteem van papegaaien en parkieten werkt anders dan dat van ons mensen. Het is een bijzonder systeem, waarbij de beschikbare zuurstof in de lucht extra efficiënt benut wordt. De ingeademde lucht circuleert via de luchtzakken en daardoor is de lucht die ze uitademen niet de lucht die ze net ervoor ingeademd hebben. Hierdoor kunnen ze meer zuurstof opnemen, maar maakt het hen ook extra gevoelig/kwetsbaar voor schadelijke dampen en stof. 

Schadelijke dampen en stoffen (die voor ons mensen ook al niet bevorderlijk zijn), zijn voor jouw gevederde vriendje echt niet goed en zijn ook regelmatig de oorzaak van luchtweg problemen. Stel je papegaai of parkiet daarom niet bloot aan deze invloeden. Ben je bijvoorbeeld een verstokte roker? Ga dan buiten roken (of nog beter (ook voor jezelf): stop ermee…). Heb je graag een lekker geurtje in de woonkamer? Potpourri en luchtverfrissers zijn een regelrechte no go! Zoek naar natuurlijke alternatieven, zoals een bos bloemen. Wil je parfum dragen? Niet als je samen met je papegaai of parkiet in een gesloten ruimte zit.

Teflon, Tefal is echt gevaarlijk!

Pannen met een antiaanbaklaag kunnen bij verhitting, schadelijke dampen vrijgeven. Deze kunnen zelfs zo heftig zijn dat je gevederde vriendje door het inademen ervan kan overlijden. Probeer deze pannen daarom niet te gebruiken, er zijn genoeg alternatieven op de markt (zoals rvs-pannen). Kun je niet zonder je Tefal pannetje? Gebruik deze dan alleen in een afgesloten keuken waar je papegaai of parkiet ver van verwijderd zit en zorg voor een goede ventilatie en afzuiging.
 
Vergeet ook niet dat pannetjes van een gourmetstel, diverse kleine kacheltjes, tosti-ijzers en muffin vormen vaak van Teflon/Tefal gemaakt zijn.

BBQ-en en de open haard

Ga je lekker buiten barbecue-en? Of wil je in de winter de open haard gezellig aanzetten? Ben je er dan van bewust dat hiermee fijnstof geproduceerd en verspreid wordt. Zorg dus altijd voor goede ventilatie en houd je vogel uit de buurt.