Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Jouw papegaai of parkiet en Kerst

Gezellig hoor, Kerstmis!
Kerstboom naar binnen, kaarsjes aan, gezellig gourmetten. Uhm… liever niet!

Heb jij thuis een papegaai of parkiet, dan moet je ervoor zorgen dat je hem/haar een veilige omgeving biedt en rond de kerst liggen de gevaren op de loer. Extra goed opletten dus!

Een kerstboom of natuurlijke kerstversiering in huis?

Dennen (Pinaceae) bevatten bepaalde oliën, die bij inname zeer schadelijk voor je papegaai kunnen zijn (denk aan longschade, schade aan ademhalingssysteem en nierfalen). Drinkwater kan zelfs al schadelijk zijn als de naalden in het drinkwater gelegen hebben. De bladeren van maretak en hulst zijn extreem giftig en ook kerst-planten en bloemen zoals de Kerstster de Azalea, Klimop, Lelies, Primula en Winter Jasmijn en bolplanten (Amaryllis, Narcis, Hyacint en Iris) zijn giftig voor papegaaien en parkieten.
 
Gebroken glas van gevallen kerstballen, loshangende slingers en snoeren van kerstverlichting zijn waarschijnlijk door de kleuren en vormen onweerstaanbaar (maar o zo gevaarlijk) voor je vogel en moeten uit de buurt gehouden worden. 

Brandende kaarsen

Brand geen kaarsjes als je vogel(s) in dezelfde ruimte is (zijn). Een gevaar zit in een klein hoekje en voordat je het weet, belandt je papegaai of parkiet in een brandende kaars!

Ons advies

Voor veel kerstversiering geldt dat je beter niet in huis kunt halen, tenzij het in een ruimte staat waar jouw vogel nooit komt. Neem het zekere voor het onzekere en plaats alleen maar veilige elementen in je huis, plaats bijvoorbeeld een alternatieve kerstboom in huis, maak bv. iets zelf van berkenhout (is nog modern ook) en maak decoratie van veilig hout zoals berk en beuk. In onze webshop bieden wij rond de feestdagen ook papegaai veilige kerstdecoratie voor je interieur aan, dus neem rond die tijd zeker even een kijkje.
 
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in ons assortiment? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.