Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Iets lekkers op zijn tijd, moet kunnen

Net zoals wij zelf ook wel eens een snoepje of een koekje nemen, wil je jouw papegaai of parkiet ook af en toe iets lekkers geven en dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Maar net als voor ons mensen, is het ook voor je gevederde vriendje niet gezond om deze te veel en te vaak te nemen. Extraatjes bevatten meestal weinig voedingswaarden en moeten daarom in een kleine hoeveelheid (lees: mini porties) aangeboden worden. Geef je te veel, dan eet je vogel zich helemaal vol aan deze lekkernij(en) en laat vervolgens de gezonde dagelijkse voeding liggen.

Probeer de extraatjes zo gezond mogelijk te houden, zoals een stukje fruit, een nootje, etc. Je vogel af en toe “met de pot mee laten eten” (een piepklein beetje en géén friet of chips) kan, maar hou dan altijd goed in de gaten “wat de pot schaft”. Zout, knoflook en andere specerijen zijn niet goed voor je papegaai en avocado, chocolade, uien en koffiebonen mogen ze al helemaal nooit hebben!

Bij voorkeur geef je daarom extraatjes waarvan je zeker weet dat ze niet schadelijk zijn, zoals:

  • Fruit (bv. stukje appel, banaan, sinaasappel, peer en aardbei).
  • Groente (bv. stukje wortel, broccoli en bloemkool).
  • Klein stukje kaas, of mespuntje ongezoete yoghurt/biogarde.
  • Klein stukje gekookt ei.
  • Wilde planten (bv. paardenbloem (blad en knoppen) en klaver).
  • Noten (bv. walnoot, pecannoot, macadamia), liever geen pinda’s i.v.m. pesticiden. 

Andere gezonde extraatjes zijn bijvoorbeeld de Powertreats en Bird Bread van Harrison’s Bird Food en de Nutri Berries/Avi Cakes van Lafeber. Deze kun je o.a. online kopen bij de Adviespraktijk voor vogels.

Maak zelf wat lekkers

Ook kun je zelf wat “koken” voor je gevederde maatje, probeer onze gezonde recepten maar eens uit. Wij publiceren regelmatig nieuwe recepten op deze website. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer wij weer een nieuw recept geplaatst hebben? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Tip: houd dagelijks bij wat je geeft

Het is verstandig om dagelijks bij te houden wat je aan jouw papegaai of parkiet als extraatje aanbiedt. Zo bewaar je het overzicht en kun je altijd alles nog eens nalezen. Bij De Papegaaienwerkplaats hebben wij daarvoor een heel mooi en handig Papegaaienlogboek vormgegeven.

Het Papegaaienlogboek is een handzame map, waarin je van dag tot dag alles kan bijhouden (niet alleen de voeding en extraatjes, maar ook het gewicht van je vogel, wat je die dag samen gedaan hebt en meer). Ook vind je hierin handige tips en overzicht bladen. Bekijk het logboek in onze shop voor meer info of om het direct te bestellen.