Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Gewoon lekker schommelen

Lekker schommelen

Voor papegaaien en parkieten is lichaamsbeweging net zo belangrijk als voor ons mensen. Bij vogels bestaat helaas nogal eens het misverstand dat het daarom beter is om de vleugels niet te kortwieken. Er wordt geredeneerd dat vogels, voor de nodige lichaamsbeweging, moeten kunnen vliegen. Echter is niks minder waar!

Bedenk je eens…in de natuur vliegen papegaaien en parkieten kilometers op zoek naar voeding en een slaapplaats. Dit zijn voor hen ook gelijk de voornaamste redenen om te vliegen (naast vluchten voor roofdieren uiteraard). In een woonkamer is er voor papegaaien en parkieten dus eigenlijk geen reden om te vliegen en je zal ook zien dat ze dit niet veel zullen doen (behalve als ze hun eigenaar in de maling willen nemen). Als ze wel binnenshuis vliegen kan dit nooit voldoende zijn om voldoende spieren te kweken en te werken aan de conditie, want een rondje om de lamp stelt echt niks voor!
 
Daarnaast brengt binnenshuis vliegen allerlei gevaren met zich mee; de vogel kan tegen de ruit vliegen en zichzelf ernstig verwonden of zelfs de nek breken, hij kan in een brandende kaars terecht komen, hij kan per ongeluk ontsnappen als iemand niet oplet en een deur of raam openlaat, etc.

Kortom, wij kiezen er niet voor om onze papegaaien te laten vliegen, maar kortwieken de vleugels.

Hierdoor worden ze min of meer gedwongen om alles “te voet” te doen. En dit heeft als zeer groot voordeel dat ze meer werken aan lichamelijke gezondheid en ze mee naar buiten kunnen. Ze kweken door het klimmen en klauteren veel meer spieren en oefenen hun coördinatie. Door je vogel een diversiteit aan zitgelegenheden aan te bieden, geef je ze ook de mogelijkheid om hun pootjes goed te trainen. Biedt daarom takken van verschillende materialen en diktes, geef ook touw om op te zitten en hang een schommel op. Een schommel bied extra uitdaging en is een verrijking voor je gevederde vriendje.
 
Bliksem laat jullie wel even zien hoe heerlijk schommelen kan zijn!